Postimees küsib, Vabaerakond vastab ⟩ Donald Trumpi atentaadiga seoses

Kommentaari andis ka Vabaerakonna esimees Märt Meesak

Kindlasti ei saa teise inimese elu kallale minekut mitte kuidagi õigustada. Küll aga on see kindlasti teetähis, mis muudab senist USA rahuaja poliitikat. Sellest räägitakse ja kirjutatakse nüüd ja hiljem. Kui selline äärmuslik käitumine on esinenud, viitab see selgelt Ameerikas suurtele ühiskonnas valitsevatele ärevatele meeleoludele. Ühiskond on äärmustest, vastandumistest ja kurjusest katki.

Presidendikandidaadi Donald Trumpi jaoks võib see olla märtriks saamine, eelkõige just Vabariikliku partei toetajate seas. Kas see aga paneb seni kindla valikuta ameeriklasi Trumpi kaastundest valima, kahtlane. Pigem võib see isegi mobiliseerida demokraate, et Trump ei saaks märtri oreooliga Valgesse majja.

Eesti kui Venemaa naabri jaoks on USA sisemine lõhenemine ja nõrkus äärmiselt ohtlik. Meie idanaaber teeb kõik selleks, et USA-l poleks aega sisemiste probleemide tõttu tegeleda demokraatia valvamisega mujal. Meie jaoks ei olegi niivõrd oluline, kes saab presidendiks kui see, et USA sisepoliitika ja elu oleks stabiilne. Täna on see vastandumiste ja äärmuste tõttu äärmiselt ebastabiilne. Sellest on ka meie enda Eesti sisepoliitikas õppida. Ka meie poliitikas on viimastel aastatel pead tõstnud kuri ära panemine. Ärme külva ühiskonnas vastandumist ja viha vaid püüame leida rohkem ühisosa. Nagu näeme, tagajärjed võivad olla katastroofilised. Koos oleme tugevamad.

Loe vastuseid Postimehest: https://arvamus.postimees.ee/8058820/eesti-poliitikud-kommentaarid-trumpi-atentaadi-katsele

Foto Postimees online: Donald Trump Foto: Julia Nikhinson