Pressiteade: Vabaerakonna juhatus otsustas tunnistada Riigireformi SA memorandumiga mitte ühinemise valeks

Vabaerakonna juhatus otsustas 28. augusti 2024 juhatuse koosolekul tunnistada Vabaerakonna 2019. aasta juhtkonna otsuse, mitte allkirjastada Riigireformi SA memorandumit, veaks. Kaheksa erakonda allkirjastasid 21.02.2019 ühismemorandumi, mis võttis riigireformi üheks 2019 – 2023 koalitsioonileppe poliitiliseks prioriteediks. Vabaerakond toona allkirja ei andnud. Täna, erakonna juhatuse otsusel, liitub Vabaerakond Riigireformi SA töötulemuste pooldajana tagantjärele ühepoolselt, kuna Riigireformi SA on tänaseks  oma tegevuse lõpetanud. Riigireformi SA tehtud töö tulem saab Vabaerakonna juhatuse otsusel üheks tugisambaks erakonna programmis. 

Vabaerakonna esimees Märt Meesak selgitab juhatuse otsust: “Kui Vabaerakond kevadel tagasi tuli, rääkisin juba siis meedias, et oleme oma vigadest õppinud. Neid vigade parandusi tuleb veel, pange meid tähele. Me võtame tõsiselt toonast valijatele pettumuse valmistamist ja teeme samm sammult selle heastamiseks ja usalduse tagasivõitmiseks tööd.  Toonane otsus, mitte panna Vabaerakonna poolt allkiri Riigireformi SA ühismemorandumile oli vale otsus. See ei olnud kuidagi kooskõlas valijatele varem Vabaerakonna poolt lubatule. Vabaerakond oli juba siis ainus, kes rääkis, et riigi reformimine on vajalik tegevus. Vabaerakonna tänane juhatus parandas selle vea. Veelgi enam, Vabaerakond teeb selle ka ära. Peaaegu kõik toonased kaheksa allakirjutanut on olnud kordamööda viimastes valitsustes ja ei ole täitnud ühtegi memorandumiga lubatud punkti. On ilmselge, et sellega ei taha riigikogu erakonnad tegeleda. On vaikiv kartell ja konsensus, et seda teemat ette ei võeta. Vabaerakond ei liitunud toona, kuid on nüüd hoopiski ainus, kes selle teema täna lauale tõstab ja ka tulevikus reaalselt ellu viib”

Vabaerakonna esimees on olnud ka kontaktis toonase Riigireformi SA tegijatega, et kooskõlastada erakonna tegevus. Erakonna juhatus möönab, et on äärmiselt kahetsusväärne, sellise suure töö sahtlisse tolmu koguma jätmine. Juhatuse tänase otsusega avab Vabaerakond ühiskonnas debati, millist riiki me tahame. Valikus on kas moderniseeritud, kaasav ja taskukohane või ajale jalgu jäänud dogmadest kubisev kallis ja rahvast kauge valitsemismudel. Vabaerakond eelistab kindlasti esimest. “Riigireformi töögrupp koosnes oma ala ekspertidest ja nad olid isegi ajast ees, kui nii võib öelda. Toona ei olnud olukord nii keeruline kui täna ja on äärmiselt hea meel, et toonased tegijad oskasid näha mitu sammu ette. Seda on riigi juhtimises väga vaja. Kahju on ainult sellest, et viis aastat tagasi neid reforme ellu ei viidud. Täna saaksime nautida juba selle reformi esimesi vilju, kui vajalikud reformid saanuks tehtud ja selle tõttu olnuks ka eelarve defitsiit midagi muud. Usaldusest valitsejatesse ja rahva kaasamisest rääkimata. Me ei peaks täna enam päevagi ootama. Riigijuhtimises tulebki kaasata eksperte ja riigireform on väga hea koht, kus seda teha. Sellele saab järgneda ainult suurem oma ala ekspertide kaasatus Eesti ees seisvates tuleviku otsustes, mitte poliitikute enda siseringil põhinev teadmine. Vabaerakond on ka tulevikus avatud praktikutega koostööle. Meie usume tegusid, mitte sõnu.”

Rohkem infot: riigireform.ee ja vabaerakond.ee