Vabaerakond edastas suvel rahvalt kogutud kärpete ettepanekud rahanduskomisjonile

Vabaerakond on alati olnud rahvaga suhtlemise usku. Juba kümme aastat tagasi, kui erakond sündis, käidi telkidega üle Eesti rahvaga suhtlemas. Seda ka valimiste vahelisel perioodil. Ka selle aasta suvel oli Vabaerakond telkidega üle Eesti laatadel väljas. Seekord kutsus Vabaerakond  inimesi appi valitsusele riigieelarves kärpekohti leidma. Vabaerakonna esimees Märt Meesak telgituurist: “Suheldud sai paljudega, kuid ankeedi ja oma ettepanekud olid nõus valitsusele edastama 147 inimest. Täname siinkohal aktiivseid kodanike, nii Vabaerakonna kui ka valitsuse poolt juba ette, et kaasa taheti rääkida. Eestimaa inimene ei ole tavaliselt väga aktiivne oma arvamuse avaldaja ja seda enam on need vastused ja ettepanekud kulda väärt.”

Vabaerakonnaga kohtunud inimeste kärpekohtade ettepanekute top koosnes enamasti kõikvõimalike avaliku sektori ja riigiasutuste kulutuste kaotamise või vähendamisena. Populaarseim ettepanek oli Riigikogu liikmete kuluhüvitistest loobumine. Sellele järgnesid suhteliselt võrdsete vahedega riigiasutustes makstavad preemiad, ametiautode poole võrra vähendamine. Suhteliselt tugeva toetuse leidsid ka riigiasutustes toimuvate motivatsiooniürituste nagu suvepäevad ära jätmine, erinevate riigiasutuste turundustegevused ja kulud ning samuti sooviti ametnike (va politsei, pääste, õpetajad, kaitseväelased) võrra kärpimist.

“Kogu tabel peegeldab ka väga selgelt Vabaerakonna seniseid sõnumeid, et rahvas ootab valitsuselt eelkõige ka enda ja riigi kulude kokku tõmbamist. Me loeme uudistest, et ametnike palgatakse juurde, nende palgad ikka tõusevad ja neile makstakse endiselt preemiad samal ajal kui lihtsale inimesele maksud tõusevad ja elu läheb kallimaks. See riivad inimeste õiglustunnet. Jah, võib ju öelda et nende kokkuhoiu ettepanekutega ei hoita kõike vajalikku kokku, kuid inimesed tahavad näha valitsuse ja valitsejate solidaarsust rahvaga.” võttis Märt Meesak tulemused kokku.

Erakond saatis 10.10.2024 ettepanekute TOP10 rahanduskomisjonile, kuna viimased on alustanud riigieelarve kärpekohtade otsimist koos valdkonna ministritega. Erakond loodab, et rahva mõtteid ei naeruvääristata ja pisendata ei rahandusministri ega kellegi teise otsustaja poolt. Märt Meesak: “Kui rahandusminister võtab selle taas nöökida, et mida need lihtinimesed ka rahandusest teavad ja tema kui maailma parim rahandusminister teeb parimat tööd, on ikka häbi asi küll. Sellega me lükkame oma enda inimesed veel kaugemale otsustest ja sellega kasvatame niigi suurt lõhet poliitika ja rahva vahel. Seda ei ole kindlasti rohkem vaja. Rohkem on vaja empaatiat, kuulamisoskust, lihtsaid ja selgeid selgitusi enda tegevuste läbipaistvuseks. Inimesed tahavad olla kaasatud ja informeeritud. Keegi ei soovi olla pimesi oma valitsejate kabinetivaikuses tehtud otsuste toetaja. See aeg las jääda minevikku koos nõukogude ajaga. Eestis on kodanikuliikumine ja algatused elujõuline igapäevane ühiskonna osa. See on meie riigi tugevuse tunnus, mitte vastupidi. Oleme uhked selle saavutuse üle ja pigem toetame seda.”

Telgituur 2024 kokkuRahvalt saadud ettepaneku arv
Riigikogu liikmete kuluhüvitiste kaotamine132
Riigiasutuste preemiate kaotamine127
Riigiasutustes olevate ametiautode kulu vähendamine 50%127
Avaliku sektori, eelkõige ministeeriumid motivatsiooniürituste ärajätmine (suvepäevad)124
Riigiasutuste turundus tegevuste ja kulude lõpetamine124
Riigiasutustes oleva personali vähendamine 25%121
Avaliku sektori iga aastased palgatõusude ära jätmine115
SA, MTÜ jms riigi kolmanda sektori kulutuste kokku tõmbamine102
Uhkete koolimajade ehitamine (pigem inimene kui betoon)100
Uhkete riigiteede ehitamine, kus maapiirkondade teedele raha ei jätku64